torstai 13. elokuuta 2020

Kynä, kumi ja turvaväli. Mitä kannattaa ottaa huomioon koulujen alkaessa?

Kynä, kumi ja turvaväli
Koulujen alkaminen herättää ilon ja innostuksen tunteiden lisäksi myös huolta. Jolleivät koululaiset itse Koronasta murehdikaan, varmasti vanhemmat ja läheiset miettivät, kuinka minimoida tartuntariski koulutaipaleella.

Kouluissa on otettu käyttöön erityisjärjestelyjä, joita varmasti jatkokehitellään syksyn edetessä ja kokemuksen karttuessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeissa kehotetaan suunnittelemaan opetustilat väljästi, niin että oppijoiden ja opettajien väliin jäisi riittävästi tilaa.

Turvaväli onkin paras tapa välttää tartunnan välittyminen henkilöltä toiselle (tarkemmin alla olevassa The Lancetin kuvassa, blogikirjoitus jatkuu kuvan alla). Kouluissa voidaan kuitenkin järjestää turvavälejä vain rajatusti. Ainoa tapa saada sataprosenttinen varmuus siitä, ettei Korona tartu koulussa, on varmistaa, ettei kukaan tuo virusta koulurakennukseen.

Kuinka varmistaa, etteivät opettajat, muu koulun henkilökunta tai koululaisten vanhemmat saa tartuntaa ja tartuta muita koulutyössä? Turvavälit täytyy saada pysymään myös koulun ulkopuolella, kuten työmatkoilla ja arkisissa askareissa. Kukaan ei halua tilannetta, jossa opettaja saa Koronan kauppareissulla liian iholle tunkevalta Balkanin reissaajalta ja tartuttaa sitten opettajakunnan ja oppilaat, ennen kuin tartunta havaitaan.

 

Kukaan ei halua tilannetta, jossa opettaja saa Koronan kauppareissulla liian iholle tunkevalta Balkanin reissaajalta ja tartuttaa sitten opettajakunnan ja oppilaat, ennen kuin tartunta havaitaan.

Turvavälien pitämisestä arkipäivässä pitäisi tulla uusi rutiini. Kuitenkaan kaikki ihmiset eivät opi pitämään turvavälejä yhtä nopeasti. Osa pitää etäisyyden hienosti, toiset pärskivät ja tulevat iholle tahallaan. Suurin osa ihmisistä lienee kuitenkin siinä välissä. He voivat pitää turvavälin, kunhan heitä vähän muistuttaa.

Osana uuden normaalin oppimista olemme tuoneet saataville rintamerkin, joka muistuttaa turvavälin pitämisestä. Se toimii signaalina tilanteessa, jossa ihmisen tarkkaavaisuus on arkisessa tilanteessa herpaantumassa ja hän on kävellä liian lähelle toisia niin, että turvaväli jää olemattomaksi ja tartuntariski kasvaa.

Koulujen alkaessa toivomme erityisesti opettajien ja koululaisten vanhempien käyttävän näitä TURVAVÄLI 2020 -rintamerkkejä. Näin muodostamme koululaisten ympärille terveiden ihmisten rintaman, joka suojelee heitä Koronalta. Lisäksi näytämme lapsille ja nuorille esimerkkiä ja totutamme heitä suhtautumaan luontevasti etäisyyden pitämiseen silloin, kun tautitilanne niin vaatii.

Voit tilata rintamerkkejä tästä linkistä, kymmenen kappaleen tilauksista annamme tuntuvan alennuksen.

Rintamerkkejä on saatavilla myös ruotsin kielellä.

Tarjoamme mielellämme kouluille rintamerkit koko opetus- ja muulle henkilökunnalle. Lähetättehän tarjouspyynnöt osoitteeseen feissaussuoja@gmail.com ja käsittelemme pyynnön mahdollisimman ripeästi.

Toivotaan terveyttä ja menestystä kaikille koulutietä kulkeville - pysytään yhdessä terveinä!

PS: Silja Kosola kirjoittaa hienosti Lääkärilehdessä Kumpi nousee tärkeysjärjestyksen kärkeen: aikuisten oikeus rajoittamattoman suuriin vapaa-ajan tapahtumiin vai lasten oikeus leikkiin ja koulunkäyntiin?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti